NOVICA

09.08.2011

Premier Borut Pahor želi pospešitev neformalnih pogovorov s sindikati in delodajalci

Danes, 9. avgusta 2011 je predsednik Vlade RS Borut Pahor naložil državnemu sekretarju (odgovornemu za socialni dialog) Milošu Pavlici, da v drugi polovici avgusta bistveno pospeši neformalne pogovore s sindikati in delodajalci o vnovičnem predlogu pokojninske reforme ter kompromisnih rešitvah glede zakona o delovnih razmerjih in temeljih nadgradnje zdravstvenega sistema. Na predlog predsednika vlade so namreč na zadnjem vrhu sprejeli odločitev, da bodo prve dogovore sprejemali na prvem naslednjem srečanju 2. septembra 2011.

 

Predsednik vlade se je za ta korak danes odločil po zadnjih dogodkih na mednarodnih finančnih trgih. Čeprav zanj niso presenečenje, saj jih je okvirno napovedal že po zadnjem sestanku evro cone 21. julija letos in še pred razpletom pogajanj o rešitvi vprašanja zmanjšanja javnega dolga v ZDA, je nad razvojem zaskrbljen in v kontaktih s pristojnimi finančnimi oblastmi.

 

Po njegovem je bistveno, da Slovenija po padcu pokojninske reforme, v jeseni sprejme že pripravljen predlog rebalansa proračuna ter tako obvlada stroške države. To bo zdaj prvi korak za konsolidacijo javnih financ, s katerim namerava slovenska vlada ob podpori Državnega zbora začeti dovolj zgodnje in energično kontroliranje nevarnosti, ki zaradi nestabilnih finančnih trgov vpliva tudi na finančne, ter posledično gospodarske in socialne razmere v Sloveniji.

 

Na spodnji povezavi lahko lahko najdete tudi sporočilo za javnost in tonske izjave predsednika vlade po omenjenem sestanuku v Bruslju 21. julija 2011:
www.kpv.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/252/5513/