NOVICA

01.12.2009

Premier Borut Pahor bo na uradnem obisku gostil predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya

Predsednik Vlade Republike Slovenije Borut Pahor bo v torek, 1. decembra 2009, na prvem uradnem obisku ob nastopu nove funkcije gostil predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

 

Jutrišnji dan - 1. december 2009 - je za Evropsko Unijo, kakor tudi za Slovenijo kot njeno članico, zgodovinski trenutek  – v veljavo stopi prenovljena Lizbonska pogodba. Le-ta prinaša številne nujne spremembe primarne zakonodaje EU, ki so potrebne za njen nadaljnji politični in ekonomski razvoj. Evropska unija bo postala subjekt mednarodnega prava in pridobila stalnega predsednika Sveta EU, ki bo Evropsko Unijo predstavljal navzven ter vodil in  koordiniral politike EU. Za to eminentno funkcijo Evropske Unije so voditelji evropskih držav soglasno podprli belgijskega kandidata Hermana Van Rompuya. Slovenija bo torej prva država, ki jo bo predsednik Evropskega sveta Van Rompuy obiskal v novi funkciji ter s tem pričel turnejo po prestolnicah Evropske unije, katere namen je predvsem izboljšanje poznanstev z evropskimi kolegi ter podrobnejša seznanitev s pričakovanji in vprašanji držav članic.

 

Premier Borut Pahor in predsednik Evropskega sveta Van Rompuy bosta osrednji del pogovorov namenila implementaciji Lizbonske pogodbe, kjer se Slovenija zavzema za vključenost vseh držav članic v razprave o delovanju prihodnjih institucij ter učinkovitega sodelovanja novih institucij s predsedujočo državo. Sogovornika se bosta prav tako dotaknila širitve Evropske unije in Zahodnega Balkana, saj bo leto 2010 izrednega pomena v smislu približevanja teh držav EU ter si izmenjala poglede na možne ukrepe in strategije za izhod iz gospodarske in finančne krize. Del pogovorov bosta namenila tudi boju proti podnebnim spremembam in energetski politiki.

 

  

Program obiska:

 

Torek, 1. december 2009

 

 

10.00

Prihod predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya in sprejem z vojaškimi častmi.

 

Kraj: Erjavčeva ulica, Ljubljana

 

nato

Fototermin predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

 

Kraj: Velika dvorana, Vlada RS, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

nato

Pogovor predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya

 

Kraj: Vlada RS, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

Fototermin!

 

10.25

Pogovori obeh delegacij.

 

Kraj: Soba 72, Vlada RS, Gregorčičeva 20, Ljubljana

 

Fototermin!

 

11.30

Zaključek pogovorov.

 

nato

Izjavi za javnost predsednika Vlade RS Boruta Pahorja in predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya.

 

Kraj: Velika dvorana, Vlada RS, Gregorčičeva 20, Ljubljana