Novica
15.09.2006
Predsednik vlade Janez Janša otvoril nove investicije na Jesenicah

Premier Janez Janša je danes na Jesenicah otvoril nove investicije podjetja Acroni Jesenice in podjetja SPG – SOL Plini Gorenjska. Ob tej priložnosti je poudaril, da je tehnološki razvoj, temelječ na lastnem znanju, inovacijah ter najboljših razpoložljivih tehnologijah, v svetu ključnega pomena za dolgoročno uspešno poslovanje na zahtevnih tujih trgih. Za lokalno okolje in regijo pa je bistveno tudi prizadevanje za organiziranje delovnih procesov na načine, ki bodo v največji možni meri zagotavljali varovanje in zaščito okolja.

 

FOTO: Arsen Perić/Salomon 2000


V svojem nagovoru je predsednik vlade ugotovil, da je svetovna jeklarska industrija v 80. in 90. letih zaradi spremenjenih razmer na trgih prešla proces temeljitega prestrukturiranja. Investicije v novejše procese proizvodnje so po njegovem mnenju izboljšale uspešnost jeklarskih podjetji, bistveno se je povečala produktivnost dela, s strateškim povezovanjem velikih jeklarskih koncernov pa se je povečala tudi njihova konkurenčnost. Sočasno s sanacijo in prestrukturiranjem panoge so se razvijale nove sodobne tehnologije, ki so omogočile, ne samo razvoj novih izdelkov, temveč tudi zmanjševanje emisij v okolje.

 

»Med dejavniki, ki krojijo razvoj, je gotovo v ospredju odgovornost do okolja«, je prepričan premier, ki je v nadaljevanju nagovora spomnil, da pot do prestrukturiranja slovenske jeklarske industrije ni bila enostavna. Potrebna je bila tudi pomoč države. Do leta 2002, ko je država zaključila z državnimi pomočmi jeklarski industriji, je bilo v ohranitev panoge vloženih preko 280 milijonov evrov.


Govor

Nazaj na seznam